Στόχος : 7 κιλά μπύρας - Pale Ale
Προσοχή : Διαβάστε καλά ΟΛΕΣ τις οδηγίες πριν ξεκινήσετε
Υλικά
1. 1 κιλό σιρόπι βύνης Cooper’s Ale (ή όποιο διαλέξετε)
2. 8,5 κιλά νερό
3. Λυκίσκος 13 γρ Saaz ή 6 γραμ Cascade
4. Μαγιά για Ale (1 φακελάκι των 11 γρ)
Θα χρησιμοποιήσουμε 1 κιλό σιρόπι βύνης για κάθε 7 κιλά μπύρας που θέλουμε να κατασκευάσουμε. Επομένως μπορείτε να προσαρμόσετε το σιρόπι σας, το νερό και το λυκίσκο, στην τελική ποσότητα μπύρας που εσείς επιθυμείτε να φτιάξετε.
Από την προηγούμενη ημέρα
Βράζουμε 4,5 λίτρα νερό και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το αποθηκεύουμε στο σκεύος, στο οποίο θα γίνει η τελική ζύμωση. Αποθηκεύουμε το νερό στο ψυγείο ώστε να κρυώσει στους 5-7 βαθμούς.
Την ίδια ημέρα
Βάζουμε στην κατσαρόλα για να βράσουμε άλλα 4 λίτρα νερό. Μέσα σ’ αυτό θα διαλύσουμε το σιρόπι βύνης.
Όταν αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι βύνης. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να διαλυθεί το σιρόπι. Αφού βεβαιωθούμε ότι το σιρόπι διαλύθηκε και δεν υπάρχει καθόλου κολλημένο στον πάτο της κατσαρόλας, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για να έρθει το μίγμα σε κατάσταση βρασμού και πάλι. Δεν το αφήνουμε ΠΟΤΕ μόνο του, γιατί μπορεί να ξεχειλίσει και να γεμίσει η κουζίνα σιρόπι. Σιγά – σιγά θα αρχίζει να αφρίζει, κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Αυτό θα συμβεί σε 5-15 λεπτά. Αν χρειάζεται, μπορείτε να βγάλετε λίγο από τον αφρό. Χαμηλώνετε τη φωτιά, έτσι ώστε να βράζει μεν αλλά να μη χύνεται. Από το σημείο που αρχίζει η βράση μετράμε το χρόνο. Η βράση πρέπει να διαρκέσει 60 λεπτά.
Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την πρώτη δόση λυκίσκου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο αφρό – να είσαστε προετοιμασμένοι. Στα 30 λεπτά ρίχνουμε τη δεύτερη δόση λυκίσκου και στα 45 λεπτά την τελευταία δόση.
Αναφορικά με το λυκίσκο θα σας πρότεινα (για αρχή) να επιλέξετε τον Saaz. Στην πρώτη δόση θα ρίξετε 7 γρ, στη δεύτερη 3 γρ και στην τρίτη 3 γρ. Εναλλακτικά μπορείτε να παραγγείλετε Cascade, οπότε θα ρίξετε 3 – 2 - 1 γρ αντίστοιχα. Η διαφορά οφείλεται στο ότι οι διαφορετικοί τύποι λυκίσκου έχουν διαφορετική οξύτητα (που υπολογίζεται σε Alpha Acids – AA). Αν πάλι θέλετε την μπύρα σας λίγο πιο πικρή, αυξήστε λίγο τη δόση (όχι πολύ όμως).
Μόλις τελειώσει η βράση, αφαιρούμε το λυκίσκο και κρυώνουμε το μίγμα μας, το συντομότερο δυνατό.
Συμβουλή : Μπορείτε να βάλετε το λυκίσκο σε σακουλάκια – πουγκιά, σαν αυτά που έχουν οι μπομπονιέρες (όλο και κάποια θα έχετε κρατήσει). Έτσι το νερό περνάει μέσα αλλά ο λυκίσκος δε σκορπίζεται και αφαιρείται εύκολα. Έτσι δε χρειάζεται να σουρώσετε το μίγμα στο τέλος της βράσης.
Τρόποι για να κρυώσουμε το μίγμα :
Το μίγμα πρέπει να κρυώσει το γρηγορότερο δυνατόν. Θυμάστε τα 4,5 λίτρα νερού που έχουμε βράσει και αποθηκεύσει στο δοχείο ζύμωσης ; Μια καλή ιδέα είναι να έχετε ετοιμάσει αυτό το νερό από το προηγούμενο βράδυ και να το έχετε βάλει στο ψυγείο. Μόλις σ’ αυτό το κρύο νερό (το οποία θα έχει θερμοκρασία περίπου 6 βαθμών) προσθέτουμε το μίγμα μας (το οποίο είναι γύρω στους 90 βαθμούς) και έχουμε μια θερμοκρασία γύρω στους 35 βαθμούς. Για να πετύχουμε τη θερμοκρασία που απαιτεί η μαγιά (αναγράφεται πάνω στη συσκευασία) συνήθως γύρω στους 25-27 βαθμούς, έχουμε βάλει από την προηγούμενη στην κατάψυξη ένα πλαστικό δοχείο (τύπου tapper) με νερό που το έχουμε βράσει (αφού κρυώσει φυσικά) για να γίνει πάγος. Ρίχνουμε αυτόν τον πάγο στο ζεστό μίγμα και ρίχνουμε τη θερμοκρασία κι άλλο.
(Στο σημείο αυτό χρήσιμο είναι να πάρετε ένα μικρό δείγμα από το μίγμα για να ελέγξετε την αρχική του πυκνότητα με το πυκνόμετρο : Λογικά –και με βάση τις ποσότητες υλικών που χρησιμοποιήσαμε - θα πρέπει να είναι γύρω στο 1040. Η μέτρηση αυτή είναι απαραίτητη, αν θέλετε να ξέρετε τους βαθμούς αλκοόλ της μπύρας σας. Ο τρόπος υπολογισμού θα αναπτυχθεί στο επόμενο post.)
Αφού πετύχουμε τη θερμοκρασία που θέλουμε, ανακινούμε λίγο το μίγμα (για να μπει αέρας ) και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, την οποία έχουμε ήδη ενεργοποιήσει.
Πως ενεργοποιούμε τη μαγιά :
Όταν αρχίσει να βράζει το μίγμα, παίρνουμε λίγο (περίπου 70-100) γραμμ το αφήνουμε να κρυώσει στους 30 βαθμούς, ρίχνουμε μέσα το φακελάκι με τη μαγιά, το ανακατεύουμε για να διαλυθεί και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα, αφού το σκεπάσουμε (υπάρχουν οδηγίες πάνω στη συσκευασία). Για την μπύρα που περιγράφω σας προτείνω αυτή τη μαγιά (φυσικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε).
Κλείνουμε το στόμιο με φελλό, στον οποίο έχουμε προσαρμόσει την αεραντλία. Μέσα στην αεραντλία έχουμε ρίξει λίγο νερό. Για να προσαρμόσουμε την αεραντλία στο φελλό, ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση του φελλού (με ένα black n’ decker ή με ότι άλλο μέσο βρείτε). Φροντίζουμε να ανοίξουμε τρύπα τέτοιου μεγέθους, ώστε να μην περνά αέρας ανάμεσα στο φελλό και την αντλία. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο – θα το δείτε στην πράξη. Αν μάλιστα βρέξετε το φελλό, φουσκώνει λίγο, οπότε δεν θα υπάρχει κενό.
Αφήνετε το δοχείο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (αυτή που αναγράφει η μαγιά) συνήθως 18-25 βαθμούς, μακριά από το φως του ήλιου. Σε λίγες ώρες (10-20) θα αρχίσει η ζύμωση. Θα αρχίσετε να παρατηρείτε φυσαλίδες στην αεραντλία. Μην ανησυχήσετε όμως και αν δεν δείτε. Αφήστε το μίγμα για ζύμωση 10 ημέρες. Υπομονή λοιπόν…
Η διαδικασία συνοπτικά (βήμα – βήμα)
Τι πρέπει να κάνετε την 1η ημέρα :
- Βράζω 5 λίτρα νερό (ώστε να μείνουν 4,5) και αφού κρυώσει το βάζω στο ψυγείο, για να είναι έτοιμο για την επόμενη ημέρα. Από αυτό το νερό γεμίζω ένα μικρό τάπερ και το βάζω στην κατάψυξη.
- Πλένω καλά με καυτό νερό το δοχείο που θα χρησιμοποιήσω για τη ζύμωση.
- Ετοιμάζω το φελλό με την αεραντλία.
- Ετοιμάζω το λυκίσκο που θα χρησιμοποιήσω και τον τοποθετώ σε πουγκιά ή κάτι ανάλογο. Στην ανάγκη ρίχνετε το λυκίσκο κατ’ ευθείαν στο μίγμα. Στο τέλος της βράσης όμως θα πρέπει να το σουρώσετε.
Τι πρέπει να κάνετε τη 2η ημέρα :
- Βράζω το υπόλοιπο νερό
- Ρίχνω το σιρόπι βύνης
- Μόλις αρχίσει να αφρίζει ρίχνω τον πρώτο λυκίσκο και μετράω 60 λεπτά
- Στα 30 λεπτά ρίχνω το δεύτερο λυκίσκο και ενεργοποιώ τη μαγιά
- Στα 45 λεπτά ρίχνω την τελευταία δόση λυκίσκου
- Μόλις συμπληρωθούν τα 60 λεπτά, αφαιρώ το λυκίσκο και ρίχνω μέσα τον πάγο.
- Στη συνέχεια ρίχνω το μίγμα στο δοχείο ζύμωσης, όπου υπάρχει το υπόλοιπο νερό.
- Παίρνω δείγμα για να ελέγξω την αρχική πυκνότητα με το πυκνόμετρο.
- Ελέγχω με το θερμόμετρο τη θερμοκρασία και ρίχνω τη μαγιά.
- Κλείνω το δοχείο με την αεραντλία.
- Περιμένω 10 ημέρες, τοποθετώντας το δοχείο κάπου που να μην το βλέπει ο ήλιος.