RATE this BLOG

Παρασκευή μπύρας κατ' οίκον - Μέρος 1ο

www.tips-fb.com Αναρτήθηκε από Ηλίας Καραγιαννάκος | 12:59 μ.μ. | 5 σχόλια »

Ας ξεκινήσουμε με μερικές βασικές γνώσεις :
Δύο είναι τα βασικά είδη μπύρας, οι Ales και οι Lagers.
Μπύρα Ale : Παράγεται με μαγιά η οποία ζυμώνεται στην κορυφή του σκεύους ζύμωσης, σε θερμοκρασία 15-24 C (αφροζύμες)
Μπύρα Lager : Παράγεται με μαγιά η οποία ζυμώνεται στον πυθμένα του σκεύους ζύμωσης σε θερμοκρασία 4-10 C (βυθοζύμες). Τη διαφορά επομένως την κάνει η μαγιά που θα χρησιμοποιηθεί.
Όλες οι υπόλοιπες μπύρες είναι παραλλαγές των δύο παραπάνω κατηγοριών.

Από ποια υλικά φτιάχνεται η μπύρα ;

Τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι 4 :
1. Νερό
2. Κριθάρι
3. Λυκίσκος
4. Μαγιά
Σ' αυτά μπορεί να προστεθεί και το σιτάρι

Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ για να τη φτιάξω ;

Ξεκινώ με ένα minimum εξοπλισμό για αρχή. Σιγά-σιγά μπορούμε να περάσουμε και σε πιο "επαγγελματικά" εργαλεία.
1. Μια κατσαρόλα 5 λίτρων (για αρχή)
2. Δύο πλαστικά δοχεία PET (σαν αυτά που βάζουν το λάδι ή τις ελιές) 7-10 lt.
3. Ένα θερμόμετρο μήκους τουλάχιστον 20 εκ. (σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική)
4. Φελούς για να κλείσουμε τα πλαστικά δοχεία
5. Αεραντλία (χρήσιμη αλλά όχι απόλυτα απαραίτητη - υπάρχει και εναλλακτική λύση)
6. Πυκνόμετρο (χρήσιμο για να προσδιορίσουμε τους βαθμούς αλκοόλ της μπύρας μας αλλά όχι απολύτως απαραίτητο - μπορούμε να προσδιορίσουμε κατά προσέγγιση το αλκοόλ και με άλλο τρόπο). Εγώ πάντως σας προτείνω ανεπιφύλακτα να προμηθευτείτε ένα.
7. Εργαλείο που εμφιαλώνει τα μπουκάλια και καπάκια μπύρας.

Πόσο θα κοστίσει ο εξοπλισμός ;

Η κατσαρόλα φαντάζομαι ότι θα υπάρχει στο σπίτι σας ήδη. Τα πλαστικά δοχεία το πολύ 2-3 €, το θερμομετρο 5-6 €, η αεραντλίαμε το φελό περίπου 1 €, το πυκνόμετρο 6,5 €.
Εργαλείο για να εμφιαλώνετε τα μπουκάλια : αναλόγως του εργαλείου που θα πάρετε, Θα κάνετε τη δουλειά σας και με 5-6 €. Συνολικά δηλαδή γύρω στα 20 €.

Που θα βρω τα υλικά ;

1. Νερό : από τη βρύση
2. Κριθάρι (ή έτοιμη βύνη) : Είτε θα παραγγείλετε από το Internet αλεσμένο κριθάρι είτε θα προμηθευτείτε έτοιμη βύνη. Για να ξεκινήσετε θα σας προτείνω την έτοιμη βύνη και τη δεύτερη μπύρα θα τη φτιάξετε με κριθάρι. Η κατασκευή μπύρας με έτοιμη βύνη είναι πολύ πιο εύκολη απ' ότι η κατασκευή με το κριθάρι. Καλό θα είναι να φτιάξετε την πρώτη μπύρα με βύνη, για να εξασκηθείτε και μετά να προχωρήσετε στη χρησιμοποίηση κριθαριού. Μπορείτε να παραγγείλετε τη βύνη από εδώ.
3. Λυκίσκο και μαγιά από εδώ. Θεωρητικώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λυκίσκο που θα βρείτε στην οδό Αθηνάς και μαγιά απότο super-market. Σίγουρα θα φτιάξετε μια "μπύρα" αλλά δε νομίζω να ενθουσιαστείτε από το αποτέλεσμα. Γι' αυτό θα σας συνιστούσα να το αποφύγετε.
4. Τα πλαστικά δοχεία, το θερμόμετρο και το πυκνόμετρο, καθώς και αεραντλία και φελλούς εύκολα θα τα βρείτε με μια βόλτα από την οδό Αθηνάς. Αν πάντως βαριέστε, μπορείτε κι αυτά να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά στις παραπάνω σελίδες.
5. Το εργαλείο που "περνάει¨τα καπάκια καθώς και τα καπάκια της μπύρας στην οδό Αθηνάς: όπως κατεβαίνετε την Αθηνάς προς Μοναστηράκι, στο δεξί σας χέρι μετά τη Eurobank στο υπόγειο. (ή και ηλεκτρονικά βλ. παραπάνω)

Πόσο κοστίζουν τα υλικά ;

Για να φτιάξετε περίπου 5 λίτρα μπύρα το κόστος είναι (3 € η βύνη + 1,5 € η μαγιά και 0,5 ο λυκίσκος) 5 €. Προσθέστε και μεταφορικά άλλα τόσα (στη χειρότερη περίπτωση) = 10 €.

Πως σας φαίνεται λοιπόν ;
Τον εξοπλισμό θα τον βρείτε πολύ εύκολα, το ίδιο και τα υλικά. Το κόστος είναι ελάχιστο (φθηνότερο από το να αγοράζατε τις μπύρες).
Ρίξτε μια ματιά στις ιστοσελίδες που σας πρότεινα ή ψάξτε και άλλες. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία. Στο επόμενο post αρχίζουμε την κατασκευή.
Καλή αρχή... σας προειδοποιώ όμως : σα χόμπι είναι πολύ εθιστικό (κάτι σαν το WOW).

5 σχόλια

  1. Ανώνυμος // 7 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:45 μ.μ.  

    Πολύ ενδιαφέρον θέμα και αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει κανείς. Εγώ πάντως θα το δοκιμάσω...

  2. Ανώνυμος // 4 Φεβρουαρίου 2011 στις 7:04 μ.μ.  

    Κι εγω μεσα. Εμπρός μέντορα... ακολουθούμε!

  3. christ0s // 25 Αυγούστου 2011 στις 1:28 π.μ.  

    Καλημέρα,
    θερμομετρο 5-6 € , 20 εκ., πού θα βρούμε;

  4. Ανώνυμος // 13 Μαΐου 2012 στις 1:28 π.μ.  

    Αγαπητοί μου, παρακολουθώ μια τρικυμία εν κρανίω των διαπλεκόμενων! 
    Ακούστε και λογαριάσετε, η λύση είναι μία: Διάλυση του αντιπαραγωγικού κράτους, αμέσως και πλήρως, θα βγουν 200.000 άνεργοι(που και τώρα δεν κάνουν τίποτε, είναι ο στρατός των διαπλεκόμενων), αλλά θα σωθούν 10.000.000.  Παρακολουθείστε την αμπελοφιλοσοφία των διαπλεκόμενων, ΜΜΕ, δημοσιογράφων(έχουν χιλιάδες υπεύθυνους τύπου και εκπροσώπους να μας ενημερώνουν για τις επιτυχίες του ανίκανου και διεφθαρμένου κράτους), συνδικαλιστών, βουλευτών και ...βολευτών. Θέλουν συγκυβέρνηση, οικουμενική, εθνικής σωτηρίας και άλλα κουραφέξαλα για να συνεχίσουν το φαγοπότι.
    Εκοψαν μισθούς και συντάξεις και έκαμαν 1.000.000 άνεργους, αλλά δεν μείωσαν το έλλειμα γιατί η δημόσια σπατάλη και το φαγοπότι καλά κρατεί! Εχουν 1.000 οργανισμούς και δεν χρειάζεται ούτε ένας! Διαβάσετε το σχέδιο ασφαλιστικού νόμου ,Μάρτιος 2008, για να δείτε τους κοινωνικούς πόρους για δημοσιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς, και άλλους, γιατί δεν βάζουν και για τους οικοδόμους, τους ΙΚΑ-εργάτες κλπ.κλπ...? 
    Αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι δημοκράτης να κάνει μια κυβέρνηση με τεχνοκράτες και λίγους υπουργούς/προερχόμενους από το λαό, και όχι βουτυρόπαιδα...(κανένας από τους υπάρχοντες γραμματείς, διοικητές, προέδρους, διευθυντές...) και να ξεκινήσουν κόβοντας όλες τις δαπάνες, από μηδενική βάση, να ελέγξουν τα πόθεν έσχες των πάντων και όποιος έχει περιουσιακό στοιχείο που δεν δικαιολογείται να δημευτεί άμεσα.....(περισσότερα στη συνέχεια.....)
    Oποιος δημόσιος υπάλληλος δεν κάνει καλά τη δουλειά του να απολύεται, όποιος δεν πληρώνει τους φόρους του να δημεύεται η περιουσία του (γιατί στη λαθροθήρα κατάσχονται τα μέσα της λαθροθήρας, αυτοκίνητο, όπλα, κλπ), όποιος πήρε δάνειο και επιχορήγηση και δεν έκανε την επένδυση, να δημευτεί η περιουσία του και αν δεν φτάνει να πάει σε δημόσια έργα μέχρι να ξεπληρώσει και μαζί του και όποιοι διευθυντές υπηρεσιών και τραπεζών εμπλέχτηκαν με τα ίδια μέτρα (να δούμε μετά αν θα βρίσκουν οι κομματάρχες οσφυοκάμπτες ψηφοφόρους διευθυντές και άλλα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος και αν θα τολμούν έναντι οποιασδήποτε μίζας να βάζουν το κεφάλι τους στο ντορβά!)....έλεος, έλεος, έλεος.....

    Moυ αρέσει και το παραθέτω εξ αντιγραφής! Φαντάσου να είσαι διαπλεκόμενος φυτευτός δημόσιος υπάλληλος με 0 πτυχία, 0 επιμόρφωση και βρεθηκες με εναν αξιοπρεπη μισθο, πιθανον σε ΔΕΚΟ ή Οργανισμό Δημοσίου, εισαι 45-55 χρονων και εχεις μια 25ετια στο δημοσιο κονομας καμια 2000 μετα τις περικοπες, και σου λεει μνημονιο.... 150.000 κοσμος θα φυγει, αν ειμαι εγω που θα παω, ποιος θα με προσλαβει...ΟΠΟΤΕ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.!!! (και ο Βenny να σκοτώνεται για κυβέρνηση εθνικής ...καταστροφής..... !)

    Και μια παρατήρηση:  Κάθε κόμμα να πληρώσει ανάλογα με την ευθύνη του... Κύριοι δημοσιογραφάρες όχι όλοι ίδιοι!  Εσείς που έχετε πολύ φαιά ουσία οικονομολογικάριοι για υπολογίστε μας πόσους υπαλλήλους έχει κάθε κόμμα, πόσους λογαριασμούς έστειλε στο κράτος, κλπ, κλπ. Για να ξέρουμε τι μας γίνεται βρε αδερφέ!!!    (τι τους θέλουν τα κανάλια και μας βγάζουν τους χρεωκοπημένους να μας διαφωτίσουν και οι εφημερίδες γράφουν με τους ίδιους ειδήμονες αρθογράφους....να μας πουν ότι φταίνε ...οι άλλοι... και μετά ξεπηδούν νέα κόμματα και μας λένε ..ότι δεν τους αρέσουν... σκασίλα μας...).

    Νεότερο, ο ΣΔΟΕ λένε βρήκε λαθραίες καταθέσεις....το σχόλιο...>>>>>.... Ολα τα μη νόμιμα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν? Αν όχι τότε να βγάλετε τη μούγκα όλοι εσείς οι δημοκράταροι δημοσιογραφάρες και πολιτικοί και ΜΜΕ, άντε πια διαπλεκόμενοι μας κουφάνατε με τις περισπούδαστες αμπελοφιλοσοφίες σας μηδενικού περιεχομένου! Ασ όψονται οι βλάκες που σας ακούνε, σας διαβάζουν και σας ψηφίζουν!!!

  5. Ανώνυμος // 29 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:02 π.μ.  

    Αγαπητοι Φιλοι ...
    Επεσα κατα τυχη σε αυτο το αθρο περι παρασκευης μπυρας .
    Σας ενημερωνω οτι υπαρχει Ενεργη ελληνικη κοινοτητα παραγωγων μπυρας στο σπιτι καθως και δυο ηλεκτρονικα καταστηματα με εδρα την Αθηνα που μπορειτε να προμηθευτειτε υλικα και εξοπλισμο καθως και να πληροφορηθειτε ενδελεχως για την παρασκευη μπυρας στο σπιτι ειτε απο τους ανθρωπους που εχουν τα καταστηματα ειτε απο τα φορουμ στις ιστοσελιδες τους .
    Οι ιστοσελιδες ειναι οι εξης...
    www.beer-deli.gr
    www.beer.gr

Δημοσίευση σχολίου

Free Blog Counter
Poker Blog