RATE this BLOG

Μπύρα, Μέρος 3ο (τελευταίο)

www.tips-fb.com Αναρτήθηκε από Ηλίας Καραγιαννάκος | 7:25 π.μ. | 6 σχόλια »

Μπύρα, Μέρος 3ο (τελευταίο)

Κατ' αρχάς θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά όπως σας είχα πει θα ολοκλήρωνα το θέμα ΑΝ υπήρχε κάποια ανταπόκριση. Εφόσον αυτή υπάρχει, προχωράω. Και κάτι ακόμη : αφού τελικά δεν είμαστε και τόσο λίγοι (απ' ότι έχω καταλάβει δε χωράμε σε ΤΑΞΙ), γιατί να μην οργανωθούμε, να βρεθούμε, να το συζητήσουμε το πράγμα ; Μια ιδέ ρίχνω και περιμένω τις προτάσεις σας.

Είχαμε μείνει λοιπόν στο σημείο που πέρασαν οι 7-10 ημέρες που χρειαζόταν η μπύρα για τη ζύμωση. Τώρα θα περάσουμε στο τελευταίο στάδιο, την εμφιάλωση. Από την προηγούμενη ημέρα έχουμε προετοιμάσει τα μπουκάλια. Εγώ τα πλένω με σαπούνι πιάτων και καυτό νερό και την ημέρα της εμφιάλωσης τα βάζω στο πλυντήριο πιάτων στους 50 o C, ΧΩΡΙΣ απορυπαντικό για να απολυμανθούν. Έχω έτοιμα και τα καπάκια με το μηχάνημα που εμφιαλώνει τις μπύρες. Τέτοιο μπορείτε να βρείτε στην Αθηνάς, εκεί που σας εξήγησα σε προηγούμενο post και είναι έτσι :
Η τιμή του δεν ξεπερνά (αν θυμάμαι καλά) τα 15 €.
Με ένα λεπτό σωλήμα μεταφέρουμε τη μπύρα από το δοχείο ζύμωσης σε ένα άλλο δοχείο, προσεκτικά να μην ανακινηθεί το κατακάθι και μπει πάλι στη μπύρα μας. Για να το πετύχω αυτό, τοποθετώ το δοχείο ζύμωσης σε πιο ψηλό σημείο από το το δοχείο υποδοχής και σχηματίζω σιφόνι.
Στην καθαρή (πια) μπύρα, πρέπει να προσθέσουμε ζάχαρη, για να δημιουργηθεί το CO2 μέσα στο μπουκάλι. Η ποσότητα της ζάχαρης (η οποία σημειωτέον πρέπει να είναι μαύρη - η άσπρη δεν κάνει) εξαρτάται από το είδος της μπύρας που φτιάχνουμε και από την ποσότητα του ανθρακικού που θέλουμε. Για να έχετε μια ιδέα σας δίνω κάποιους κανόνες και έναν πίνακα για να κάνετε τους υπολογισμούς σας ανάλογα με το είδος της μπύρας, τη θερμοκρασία και την επιθυμητή ποσότητα του ανθρακικού.

British ales 1.5-2.0
Porter, Stout 1.7-2.3
Belgian ales 1.9-2.4
American ales 2.2-2.7
European lagers 2.2-2.7
Belgian Lambic 2.4-2.8
American wheat 2.7-3.3
German wheat 3.3-4.5

Φυσικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, αν θέλετε περισσότερο ή λιγότερο ανθρακικό στη μπύρα σας. Μην το παρακάνε όμως (πέραν του 40 % από τα παραπάνω) γιατί μπορεί να έχετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως έκρηξη των μπουκαλιών.


Ελέγξτε τη θερμοκρασία της μπύρας. Υπολογίστε την ποσότητα CO2 που επιθυμείτε σύμφωνα με τον προηγούμενο πίνακα και με ένα χάρακα τραβήξτε μια γραμμή που να ενώνει τη θερμοκρασία με την ποσότητα CO2 του διπλανού πίνακα. Επεκτείνετε τη γραμμή και στην τρίτη στήλη και θα βρείτε την ποσότητα της ζάχαρης που χρειάζεστε. Προσοχή : ο πίνακας υπολογίζει τη ζάχαρη για ποσότητα 5 γαλονιών (1 γαλ = 3,5 λίτρα). Προσαρμόστε τον στην ποσότητα μπύρας που εσείς έχετε φτιάξει.

Πριν ρίξτε τη ζάχαρη κρατήστε λίγη μπύρα. Θα τη χρειαστούμε για να υπολογίσουμε την τελική πυκνότητα της μπύρας (με το υγρόμετρο), για να ξέρουμε την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ (βλ. παρακάτω).

Ζεσταίνουμε περίπου 100 - 150 ml νερού και μόλις γίνει χλιαρό ρίχνουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε, για να διαλυθεί (να μη βράσει το νερό). Ρίχνουμε το νερό με τη διαλυμένη ζάχαρη μέσα στη μπύε και ανακατεύουμε ΕΛΑΦΡΑ. Δεν θέλουμε να αερίσουμε τη μπύρα αυτή τη στιγμή.
Στη συνέχεια αρχίζουμε να γεμίζουμε τα μπουκάλια. Προσέξτα, να αφήνετε 3-4 εκ. κενό από το καπάκι. ΜΗ ΓΕΜΙΣΕΤΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΑΝΩ - ΠΑΝΩ (θα σκάσει). Ρίξτε μια ματιά σε μια μπύρα του εμπορίου και θα καταλάβετε ως ποιο σημείο πρέπει να φθάσετε.
Αφού βάλετε τα καπάκια (φελλός δεν κάνει γιτί στο μπουκάλι γίνεται ζύμωση - θα τον πετάξει), αποθηκεύετε τη μπύρα σε δροσερό σχετικά μέρος που να μην το βλέπει ο ήλιος. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη μπύρα σας σε 2 εβδομάδες. Λογικά πρέπει να διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση για ένα 6μηνο (αν και νομίζω ότι θα την έχετε καταναλώσει νωρίτερα).

Υπολογισμός αλκοόλ :

Η μαγιά διαλύει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο αποβάλλεται από την αεραντλία κατά τη ζύμωση και το αλκοόλ παραμένει. Αν λοιπόν ξέρουμε την αρχική πυκνότητα (OG)του μίγματος (την ξέρουμε γιατί τη μετρήσαμε με το πυκνόμετρο πριν ρίξουμε τη μαγιά) και ξέρουμε και την τελική πυκνότητα (FG) (τη μετρήσαμε πριν ρίξουμε τη ζάχαρη), μπορούμε να βρούμε τους βαθμούς του αλκοόλ. Γι' αυτό θα συμβουλευτείτε τον ακόλουθο υπολογιστή :

Καλή επιτυχία www.legalcenter.gr - ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

6 σχόλια

  1. ΝΠ // 7 Οκτωβρίου 2009 στις 10:34 π.μ.  

    Καλά πού τα έμαθες όλα αυτά δάσκαλε? Χημικός στο Αμστελόδαμο? :)

  2. Beerallica // 15 Ιανουαρίου 2010 στις 3:01 π.μ.  

    Τώρα το ανακάλυψα αυτό.

    Να προσθέσω ότι όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από το www.beer.gr ενώ υπάρχει και φόρουμ με κοινότητα Ελλήνων homebrewers.

    Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα δυσκολίας - οι αρχάριοι ξεκινούν ανακατεύοντας τα περιεχόμενα μιας κονσέρβας με νερό και προσθέτουν μαγιά, ενώ οι πιο προχωρημένοι ξεκινούν τη διαδικασία από τη βυνοποίηση του κριθαριού. Πρακτικά, με την απόδοση που προσφέρουν οι βύνες του εμπορίου σήμερα, κανείς δεν καταφεύγει στην επίπονη διαδικασία της βυνοποίησης και οι περισσότεροι σταματούν στο επίπεδο 3.

    Προσοχή: Η παρασκευή μπύρας στο σπίτι είναι ιδιαίτερα εθιστική!!!

  3. Ζαφ // 29 Σεπτεμβρίου 2010 στις 3:08 π.μ.  

    Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες,ψαχνόμουν εδώ κ καιρό για την παρασκευή μπύρας και να που το "θαυματοποιό" google με βοήθησε να σας βρω.Πολύ σύντομα θα ξεκινήσω κι εγώ να φτιάχνω την μπυρίτσα μου

  4. Ανώνυμος // 21 Οκτωβρίου 2010 στις 3:09 π.μ.  

    edo brika to pio analitiko arthro gia paraskeyh mpiras sto spiti alla exo mia aporia dioti blepo se ola ta ypolipa arthra sto internet oti oles oi syntages anaferontai stin prosthiki dekstrozis stin brasi prin tin zimosi diladi mazi me tin bini kai tin magia ti exeis na peis gia ayto??

  5. Ανώνυμος // 25 Μαρτίου 2012 στις 11:47 μ.μ.  

    να σε ρωτήσω κατι,βύνη που μπορώ να βρώ εκτός απτο site ?

  6. Ανώνυμος // 29 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:08 π.μ.  

    Υλικα και ολο τον απαραιτητο εξοπλισμο καθως και συμβουλες θα βρειτε ειτε στο www.beer-deli.gr ειτε στο www.beer.gr που αναφερθηκε παραπανω .Στις εν'λογω ιστοσελιδες υπαρχουν ενεργα φορουμ για καθοδηγηση και συμβουλες απο εμπειρους οικιακους ζυθοποιους.

Δημοσίευση σχολίου

Free Blog Counter
Poker Blog