RATE this BLOG

Περαίωση (2010 ... χρόνια πριν)

www.tips-fb.com Αναρτήθηκε από Ηλίας Καραγιαννάκος | 11:35 π.μ. | 0 σχόλια »

Περαίωση (2010 ... χρόνια πριν)

ΧΑΡΩΝ: Απόδος, ω κατάρατε, τα πορθμεία.

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Βόα, ει τούτο σοι, ω Χάρων, ήδιον.

ΧΑΡΩΝ: Απόδος, φημί, ανθ' ων σε διεπορθμεύσαμεν

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

ΧΑΡΩΝ: Έστι δε τις οβολόν μη έχων;

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Ει μεν και άλλος τις ουκ οίδα, εγω δε ουκ έχω

(Λουκιανού, Νεκρικοί διάλογοι, Χάρων και Μένιππος)

Ισορροπία δια του φόβου

www.tips-fb.com Αναρτήθηκε από Ηλίας Καραγιαννάκος | 12:28 π.μ. | 5 σχόλια »

Ίσως η μόνη ελπίδα είναι η Δικαιοσύνη. Να σας εξηγήσω, τι εννοώ, γιατί ξέρω ότι κινδυνεύω να χαρακτηριστώ αφελής. Είναι δεδομένα τα τρωτά της σημεία και δεν θα τα σχολιάσω εδώ. Αν όμως εμείς ως πολίτες ασκήσουμε πίεση, ίσως τα πράγματα αλλάξουν.

Πως θα ασκηθεί η πίεση ; Κατ’ αρχάς πρέπει εμείς να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε και να είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας. Για παράδειγμα, βλέπουμε κάποιον ανώμαλο στο δρόμο να κάνει προσπέραση στη διπλή γραμμή, να περνάει σκοπίμως με κόκκινο κλπ. Να πάμε άμεσα σε ένα αστυνομικό τμήμα και να υποβάλουμε μήνυση εις βάρος του οδηγού, με τα στοιχεία της πινακίδας του οχήματος. Το έγκλημα διώκεται αυτεπαγγέλτως, και ο εισαγγελέας δεν μπορεί παρά να ασκήσει εις βάρος του οδηγού ποινική δίωξη. Αν δεν το κάνει, αφού ενημερωθούμε για την πορεία της μήνυσής μας (είναι δικαίωμά μας), να υποβάλουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου (προφανώς του εισαγγελέα) για κατάχρηση εξουσίας (ΠΚ 239), το οποίο είναι ένα σοβαρό πλημμέλημα.

Πηγαίνουμε στη δημόσια υπηρεσία και αδιαφορούν για την εφαρμογή του νόμου ; Κατευθείαν μήνυση εις βάρος του υπαλλήλου για παράβαση καθήκοντος (εννοείται αν δεν κάνει κάτι βαρύτερο, όπως δωροδοκία, εκβίαση κλπ)

Μόλις κάποιος καταδικαστεί για τα παραπάνω, είτε πολίτης είτε αστυνομικός είτε ο εισαγγελέας και αρχίσει να γενικεύεται το φαινόμενο (το οποίο πιστεύω δε χρειάζεται πάνω από 5-6 χρόνια για να γίνει), είναι πιθανό να σταματήσει η ασυδοσία που μας περιβάλλει.

Βιώσαμε τελευταία τη γνωστή αλητεία με το κλείσιμο των εθνικών οδών. Ας υποβληθεί μια μήνυση εις βάρος οποιουδήποτε είχε το όχημά του στο μπλόκο και ταυτόχρονα και μια αγωγή αποζημίωσης … και ας τρέχουν. Θα μου πεις ότι όλα αυτά θα κριθούν μετά από 5-6 χρόνια. Είναι όμως μια αρχή.

Έτσι θα ασκηθεί πίεση στη Δικαιοσύνη, για να κάνει πιο σωστά τη δουλειά της, γιατί και να θέλει να κάνει αλλιώς, δε θα μπορεί.

Στη Δικαιοσύνη πάντως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κατά καιρούς έχει κάνει προσπάθειες εφαρμογής του νόμου (πχ. με διώξεις κατά καταληψιών των εθνικών οδών), τις οποίες κατέστησε μάταιες το κράτος με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την απαλλαγή των εγκληματιών (για ψηφοθηρικούς φυσικά λόγους). Στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης επομένως υπάρχει (στην πλειοψηφία τους) η διάθεση να τιμήσουν τον όρκο τους. Ας τους βοηθήσουμε λοιπόν κι εμείς μέσω της δικής μας πίεσης.

Όσον αφορά τα έξοδα που απαιτούνται για την εφαρμογή της προτεινόμενης λύσης, μπορούν να καλυφθούν εθελοντικά, από δικηγόρους που είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Και για να δώσω το καλό παράδειγμα, δηλώνω δημοσίως ότι αναλαμβάνω δωρεάν το χειρισμό οποιασδήποτε σχετικής ποινικής υπόθεσης και καλώ και άλλους συναδέλφους μέσω αυτού του blog να προσφερθούν.

Θεωρήστε το σα μια εισφορά ελπίδας για το μέλλον.

Υ.Γ. Προφανώς και πιστεύω πως η εφαρμογή των νόμων που διασφαλίζουν την καθημερινότητά μας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω του φόβου της κύρωσης. Αν κάποιος από σας πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να εκπαιδευτεί κάποιος π.χ. να μην παρκάρει στο πεζοδρόμιο ή στη διάβαση των αναπήρων, να τον πει και σε εμένα.

ΟΧΙ πληροφορίες ΕΔΩ

www.tips-fb.com Αναρτήθηκε από Ηλίας Καραγιαννάκος | 11:38 μ.μ. | 3 σχόλια »

Σκέφτομαι μερικές φορές, αν υπάρχει περίπτωση να σωθεί αυτό το κράτος. Ένα μικρό δείγμα της άθλιας νοοτροπίας προς τον πολίτη είναι κι αυτό : Μπαίνει κάποιος σε μια ΔΗΜΟΣΙΑ υπηρεσία. Επειδή θέλω να φανώ καλοπροαίρετος, να δεχθώ πως όλοι οι υπάλληλοι έχουν κάτι να κάνουν τη δεδομένη στιγμή (λέμε τώρα...). Ο πολίτης όμως χρειάζεται κάποιες πληροφορίες. Πχ, που θα απευθυνθεί, ποιο είναι το αρμόδιο γραφείο κλπ. Στο γκισέ όμως βλέπει μια ανακοίνωση που με μεγάλα γράμματα τον προειδοποιεί : ΟΧΙ πληροφορίες ΕΔΩ. Το ίδιο και στο επόμενο γκισέ και στο επόμενο γραφείο κλπ. Το "όχι" και το "εδώ", με κεφαλαία γράμματα, έτσι ώστε εξ αρχής να του δημιουργείται η εντύπωση ... όχι εδώ, δίνε του. Τι το πιο αυτονόητο από το να υπήρχε μια πινακίδα με την επιγραφή "Πληροφορίες ΕΔΩ" ή ΕΚΕΙ. Γιατί έναν ταλαίπωρο φορολογούμενο να τον διώχνεις από κάπου σαν το σκυλί και να μην τον στέλνεις κάπου. Και δεν μπορώ να σκεφτώ ότι δεν περισσεύει έστω ένας υπάλληλος που να μπορεί να διατεθεί για να δίνει πληροφορίες...
Επειδή όμως το κράτος είναι απρόσωπο, η ευθύνη πέφτει στο διευθυντή της κάθε υπηρεσίας. Αυτός ο άνθρωπος προφανώς δεν έχει τη στοιχειώδη παιδεία και ανατροφή, ώστε να μπορεί να συμπεριφερθεί αξιοπρεπώς σε ένα κοινωνικό σύνολο. Σίγουρα δε φταίει μόνο αυτός αλλά και το φτωχό επίπεδο της παιδείας που έτυχε και η ανικανότητα των γονέων του, οι οποίοι αντί να του δώσουν κάποιες αρχές, παρέδωσαν στην κοινωνία ένα κάφρο. Αν όμως διεύθυνε ένα μαγαζί δικό του, έτσι θα απευθυνόταν στους πελάτες του ; Δε νομίζω.... κωλοτούμπες θα έκανε. Βολεμένος όμως πίσω από τη θεσούλα του (από την οποία δεν θα τον κουνήσει κανείς, γιατί ούτε κάποιος από τους προϊσταμένους του ενδιαφέρεται να τον ελέγξει) υποθάλπει τέτοιες τακτικές τραμπουκισμού στην υπηρεσία "του".
Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα ; Μια πρώτη αντίδραση θα ήταν το κράξιμο. Να αρχίσει δηλαδή κάποιος τις φωνές και να τον κάνει ρόμπα, κι αυτόν και τον υπάλληλο. Επειδή όμως α) αυτή η καφρίλα εμένα δε μου βγαίνει αβίαστα και β) δε νομίζω ότι θα πιάσει τόπο ή θα διαπεράσει το χοντρό πετσί τους, σκέφτομαι κάτι πιο δραστικό, το οποίο επιφυλάσσομαι να μοιραστώ μαζί σας αφού το επεξεργαστώ λίγο καλύτερα. Φυσικά είμαι "ανοιχτός" και στις δικές σας προτάσεις.

Free Blog Counter
Poker Blog